Alergeny
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr1169/2011 które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem w/w rozporządzenia.
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
Uwaga:
W żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka.
WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
-
Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
-
syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
-
maltodekstryn na bazie pszenicy;
-
syropów glukozowych na bazie jęczmienia.
-
Skorupiaki i produkty pochodne
-
Jaja i produkty pochodne
-
Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem:
-
żelatyny rybnej stosowane jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
-
żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.
-
Orzeszki ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne;
-
Soja i produkty pochodne z wyjątkiem:
-
całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;
-
mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306) naturalnego octanu- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D- alfa tokoferolu pochodzenia sojowego;
-
fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
-
estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów pochodzenia sojowego.
-
Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) z wyjątkiem:
-
serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
-
laktitolu.
-
Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca(Anacardium occidentle), orzeszki pekan ( Carya illinoinesis (Wangneh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholleti excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
-
Seler i produkty pochodne
-
Gorczyca i produkty pochodne
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne
-
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
-
Łubin i produkty pochodne
-
Mięczaki i produkty pochodne