Alergeny

Alergeny

 

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr1169/2011 które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem w/w rozporządzenia.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

Uwaga:
W żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka.

WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica, żyto, owies, orkisz, kamut, lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;

  • maltodekstryn na bazie pszenicy;

  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia.

  1. Skorupiaki i produkty pochodne

  2. Jaja i produkty pochodne

  3. Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem:

  • żelatyny rybnej stosowane jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

  • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina.

  1. Orzeszki ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne;

  2. Soja i produkty pochodne z wyjątkiem:

  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego;

  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306) naturalnego octanu- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D- alfa tokoferolu pochodzenia sojowego;

  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów pochodzenia sojowego.

  1. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą ) z wyjątkiem:

  • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

  • laktitolu.

  1. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca(Anacardium occidentle), orzeszki pekan ( Carya illinoinesis (Wangneh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholleti excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.

  2. Seler i produkty pochodne

  3. Gorczyca i produkty pochodne

  4. Nasiona sezamu i produkty pochodne

  5. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

  6. Łubin i produkty pochodne

  7. Mięczaki i produkty pochodne